top of page

KLEIN & GROOT ONDERHOUD

Uitspraak: [ɔndərˈhɑut]

Betekenis: zorgen dat iets in goede staat blijft.

Synoniemen: het goed houden, conditioneren, cultiveren, verzorgen, handhaven

Zagen

Onderhoud is het vervangen of herstellen van onderdelen aan de woning waardoor het wooncomfort hetzelfde blijft. Een goed onderhouden huis is meer waard en verkoopt beter. Reden genoeg om achterstallig onderhoud te voorkomen. 

Voor klein onderhoud kunt u Aannemersbedrijf Nils ook zeker inschakelen. Denk aan het afhangen van deuren, vervangen of plaatsen van kozijnen en/of dakramen, herstellen van (water)schade, nalopen van platte en schuine daken, etc. etc.

Bij groot onderhoud moet u bijvoorbeeld denken aan:

 • Gevels, funderingen en balkons onderhouden en herstellen;

 • Buitenkozijnen, inclusief ramen en deuren, vervangen;

 • Vochtproblemen met een bouwkundige oorzaak herstellen;

 • Dakconstructies vervangen, inclusief dakbedekking, goten en hemelwaterafvoeren;

 • Rioleringen, gas-, water- en elektraleidingen (deels) vervangen;

 • Sanitair, keuken en elektrische installaties vervangen.

Aanrechtmeting

Hier een aantal veelvoorkomende aandachtspunten aan uw (eigen) woning:

 • Schilderwerk: Loop ieder voor- en najaar het houtwerk even na. Blijft er bij het schoonmaken van de kozijnen verf op de doek achter, dan heeft het buitenschilderwerk zijn langste tijd gehad. Ook blaasjes en/of scheuren zijn een indicatie. Die zie je vaak het eerst bij de liggende onderdelen, zoals de onderdorpels, waar het water op blijft staan. Is de verf verkleurd of is er serieuze houtrot, dan wordt het ook tijd om de boel onder handen te nemen. Stel het buitenschilderwerk niet uit want dan ben je door herstelwerkzaamheden uiteindelijk veel duurder uit.

 • Plat dak: Een plat dak kun je (ook) het beste twee keer per jaar inspecteren. Kies daarbij wel het juiste moment, zodat je de bedekking niet beschadigt. In de zomer kan bitumen bijvoorbeeld erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

 • Schuin dak: Een schuin dak heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het goed je dak regelmatig na te (laten) kijken, zeker na bijvoorbeeld stormachtig weer. De dakconstructie gaat in principe net zo lang mee als je woning, maar door bijvoorbeeld houtrot en extreme wind kan vervanging eerder nodig zijn. De levensduur van keramische dakpannen is zo'n 75 jaar, betonnen dakpannen gaan zo'n 40 jaar mee. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden en lekkages veroorzaken. Dit kun je controleren door op de pannen te tikken. Bij een heldere klank zijn ze vaak nog goed, bij een doffe klank zit er vocht in en zijn ze aan vervanging toe. Ook panschilfers in de goot kunnen duiden op veroudering. Op de meeste dakpannen zit 30 jaar garantie.

 • Kozijnen en kitnaden: Welk onderhoud kozijnen nodig hebben, hangt af van het materiaal; hout, kunststof of aluminium. Over het algemeen geldt dat je de kozijnen en beglazing het beste minimaal twee keer per jaar aan beide kanten schoon kunt maken. Een kitnaad zit tussen het kozijn en het glas en zorgt voor bescherming tegen vocht. Controleer daarom bij het schoonmaken van de kozijnen ook altijd even of de kitnaad nog goed hecht. De onderste, liggende kitnaad is het meest gevoelig voor schade.

 • Dakgoten: Maak dakgoten tenminste één keer per jaar schoon om verstopping van de regenwaterafvoer te voorkomen. Woon je in een bosrijk gebied, dan is twee keer per jaar aan te raden. Zorg ervoor dat het afschot in de richting van de afvoer minimaal 2 mm. per meter gootlengte bedraagt, om te voorkomen dat er water in de goot blijft staan. Reinig zinken goten altijd vóór de winter, dus voordat bladeren gaan rotten en er zuren kunnen ontstaan. Bladvangers in de regenpijp voorkomen dat bladeren in het riool terechtkomen.

Heeft u vragen over het onderhoud in/aan uw pand of twijfelt u over de staat van bepaalde onderdelen van uw pand, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

bottom of page