top of page

HOUTROTREPARATIE

Uitspraak: [repa'ra(t)si]

Betekenis: De ontbinding van houtsubstantie door schimmels en zwammen.

Synoniemen: vermolmen, vergaan, verweren, aantasten, verteren

Image by Ankul Singh

Houtrot is het verweren, vermolmen van hout onder invloed van water en lucht. Houtrot is het gevolg van schimmels die vooral in een vochtige omgeving gedijen. Vooral de houten delen op het zuiden en westen zijn gevoelig voor weersinvloeden en dan vooral in de hoeken bij de aanhechting tussen regel en stijl.

Wat zijn de oorzaken van houtrot?
Hout komt in aanraking met veel verschillende invloeden. Denk hierbij aan weersinvloeden als temperatuurverschillen, regen en wind, maar ook mechanische schade (schade die u zelf aan het hout toebrengt) en vervuiling. Dit alles zorgt voor een aantasting van het verfsysteem, wat sneller leidt tot de activering van schimmels.

Het zijn uiteindelijk deze schimmels die het hout aantasten en dus houtrot veroorzaken. De schimmels worden actief door de volgende drie factoren:

  • een temperatuur tussen de 5 en 40ºC

  • zuurstof

  • een vochtgehalte van het hout dat hoger is dan 21%.

Er kunnen verschillende soorten houtrot ontstaan. De één schadelijker dan de ander. Hieronder leggen wij de meest voorkomende uit:

  • Blauwschimmel; hierbij zoekt de schimmel zich een weg naar buiten. Het is te herkennen aan gaatjes in het verfsysteem. Door de vele vertakkingen van de schimmels is het moeilijk te zien tot waar die zich in het hout bevinden. Daarom is het vervangen van een houtdeel vaak de enige oplossing.

houtrotreparatie_2.jpeg
  • Bruinrot; dit is een 'lokaal rot' die alleen kan ontstaan bij zachte houtsoorten als grenen en vuren. De cellulose in het hout wordt afgebroken, waardoor het hout donkerder van kleur wordt. Ook ontstaan er scheuren. Doordat bruinrot lokaal is, is dit makkelijker te repareren.

  • Witrot; bij deze schimmel wordt de lignine (houtstof) in het hout aangetast. Het hout verliest hierdoor zijn stevigheid. Het is te herkennen door een vezelige structuur van het hout en de aanwezigheid van wit poederachtig materiaal tussen het hout. Ook deze soort is een lokaal rot en dus makkelijker te repareren.

Bij Aannemingsbedrijf Nils hebben we -mede vanwege de weersomstandigheden in het doorgaans winderige Noord-Holland- alle soorten al meermaals voorbij zien komen en zijn we in staat om deze zeer grondig en duurzaam te behandelen en aan te pakken. Neem dus vooral contact met ons op als u last heeft van houtrot!

Repair-Care.png

Repair Care staat voor totaaloplossingen in duurzaam houtherstel en -onderhoud. Naast een breed assortiment aan hoogwaardige producten voor houtreparatie voor de professionele markt, bieden ze gecertificeerde opleidingen aan in het behandelen van houtrot en -schade. Ik ben inmiddels Niveau-2 gecertificeerd en zal binnenkort eveneens niveau 3 gaan volgen.

bottom of page